Камарата на представителите на САЩ избра републиканеца Майк Джонсън, консерватор с малък опит в

...
Камарата на представителите на САЩ избра републиканеца Майк Джонсън, консерватор с малък опит в
Коментари Харесай

Републиканецът Майк Джонсън е избран за председател на Камарата на представителите, слагайки край на продължилото седмици безпокойство

Камарата на представителите на Съединени американски щати избра републиканеца Майк Джонсън, консерватор с дребен опит в водачеството, за собствен представител в сряда след бурни три седмици, които оставиха неуправляемата камара неспособна да отговори на рецесията в Близкия изток или да извърши някое от главните си отговорности.

220 против 209 гласа издигнаха третия мандат конгресмен Джонсън, 51, на председателски стол, който беше незает, откогато Кевин Маккарти беше свален на 3 октомври от дребна група твърдолинейни републиканци, ядосани от договорката с демократите, която предотврати отчасти закриване на държавното управление.

В идващите седмици републиканците, които управляват тясно Камарата, обмислиха и отхвърлиха три вероятни заместника, преди да се спрат на Джонсън, юрист от Луизиана, подкрепян от някогашния президент Доналд Тръмп, който прекара години в поощряване на консервативни политики като учебна молитва. < p> Избран за първи път през 2016 година, Джонсън ще бъде минимум опитният представител на Камарата от десетилетия. Той е най-известен като създател на несполучлива тъжба от 126 републиканци в Камарата след президентските избори през 2020 година, с цел да накарат Върховния съд да анулира резултатите от изборите в щатите, които Тръмп беше изгубил.

Джонсън отказа да отговори на въпрос по отношение на това изпитание малко по-късно неговата номинация във вторник вечерта, до момента в който други републиканци освиркваха и ругаеха репортера, който го попита.

В писмо до колеги Джонсън се зарече да напредне в законодателството за просрочени разноски и да подсигурява, че държавното управление на Съединени американски щати няма да спре работа, когато настоящото финансиране изтече на 17 ноември.

Той също по този начин ще би трябвало да отговори на настояването на демократическия президент Джо Байдън за разноски в размер на 106 милиарда $ за помощ за Израел, Украйна и сигурността на границите на Съединени американски щати. Докато неговите републиканци като цяло поддържат финансирането за Израел и границата със Съединени американски щати, те са разграничени във връзка с по-нататъшната поддръжка за Украйна.

Докато водачите на Камарата на представителите нормално се концентрират върху набирането на средства и преброяването на гласовете, Джонсън е по-известен като бранител на консервативни обществени позиции.

Той поддържа законодателство, което не разрешава свързаната с пола хирургия и хормонално лекуване за транссексуални младежи, не разрешава мандатите за носене на маски в самолетите и стяга рестриктивните мерки за имиграцията и абортите.

Републиканците управляват тясно Камарата с разлика от 221-212, оставяйки им малко място за неточности при противоречиви гласувания. Техните различия бяха на показ през последните няколко седмици, защото те предложиха трима претенденти за представител – Стив Скалийз, Джим Джордан и Том Емер – само че не съумяха да обезпечат 217 гласа, нужни за спечелването на чукчето на оратора.

Като представител, Джонсън ще би трябвало да се изправи пред същите провокации, които повалиха Маккарти и попречиха бъдещите му наследници. Те включват настояванията на твърдолинейните членове на групата и действителността, че с болшинството на демократите в Сената и Байдън, който заема Овалния кабинет, понастоящем във Вашингтон не могат да бъдат признати никакви закони без двупартийна поддръжка.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР